Risotto z cukinią
Składniki:
2 szklanki ryżu
80 dkg cukinii
10 dkg sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
około 4 szklanek wywaru
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskany z nadmiaru soku
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z czosnkiem dodajemy opłukany ryż mieszamy
podlewamy małą ilością gorącego wywaru ponownie mieszamy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
ryż gotujemy 15 minut na wolnym ogniu często mieszamy
po tym czasie dajemy startą cukinię gotujemy 10 minut
risotto mieszamy wierzch posypujemy startym serem
Składniki:
2 szklanki ryżu
80 dkg cukinii
10 dkg sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
około 4 szklanek wywaru
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskany z nadmiaru soku
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z czosnkiem dodajemy opłukany ryż mieszamy
podlewamy małą ilością gorącego wywaru ponownie mieszamy
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
ryż gotujemy 15 minut na wolnym ogniu często mieszamy
po tym czasie dajemy startą cukinię gotujemy 10 minut
risotto mieszamy wierzch posypujemy startym serem