Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Śliwki
80 dkg śliwek
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Beza
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem
dodajemy żółtka śmietanę proszek ciasto wyrabiamy
dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 2 części
Beza
białka z cukrem ubijamy na sztywno
Beza
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy połówki śliwek a na nie wykładamy beze oraz pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 170 st
na ciasto dajemy połówki śliwek a na nie wykładamy beze oraz pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem