Składniki:
3.5 szklanki mąki
25 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa bakaliowa
5 białek
20 dkg masła
1 szklanka kokosu
1 szklanka cukru
duża rodzynek płatków migdałowych
1 duży słoik dżemu lub powideł
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Polewa
5 dkg czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mąkę przesianą z łączymy z masłem
dodajemy stopione masło kokos migdały rodzynki mieszamy
masę wykładamy na podpieczone ciasto
Polewa
5 dkg czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
mąkę przesianą z łączymy z masłem
dodajemy cukier sól żółtka jajko proszek zagniatamy
ciasto dajemy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
podpiekamy 20 minut w 170 st
ciasto smarujemy dżemem wykładamy masę bakaliową
ciasto smarujemy dżemem wykładamy masę bakaliową
ponownie pieczemy 25 minut w 170 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą