Ciasto "Rzeszowiak"
Składniki:
2 szklanki mąki
10 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Mak
3 jajka
20 dkg mielonego maku
10 dkg masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
Ser
1/2 kg sera białego
1 budyń
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
garść rodzynek
Orzechy
30 dkg mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki
cynamon
Wykonanie:
mąkę proszek dajemy do miski
dodajemy jajka stopione masło cukier śmietanę szczyptę soli
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
Mak:
mielony mak zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek
masę makową mieszamy
Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń rodzynki stopione masło
Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń rodzynki stopione masło
masę mieszamy
Orzechy
mielone orzechy łączmy z utartymi jajka z cukrem
Orzechy
mielone orzechy łączmy z utartymi jajka z cukrem
dodajemy mąkę bułkę tartą proszek cynamon
masę mieszamy
Ciasto
kruche ciasto dajemy na blachę 27 x 17 cm
Ciasto
kruche ciasto dajemy na blachę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy łyżką masy :
na ciasto dajemy łyżką masy :
na przemian makową serową orzechową
ciasto pieczemy 170 st godzinę
ciasto pieczemy 170 st godzinę