Sernik Straciatella
Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
25 dkg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
2 czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady rozpuszczamy
1 łyżka śmietanki
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka ze śmietanką
podgrzewamy odcinamy końcówkę polewamy ciasto
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dajemy olej kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 30
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 30
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Ser
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy 35 minut w 180 st
Ser
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek starte czekolady płynną żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek starte czekolady płynną żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą