Składniki:
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem maślany
3 kostki masła
5 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
4 łyżki mielonych orzechów
4 łyżki startej czekolady
gotowe róże z masy cukrowej
Wkładka kokosowa
5 białek
20 dkg kokosu
3/4 szklanki cukru
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kokos masę mieszamy
wykładamy do tortownicy 24 cm
pieczemy około 25 minut w 170 st
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny lub alkoholu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z kakao oraz proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem maślany
umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
Krem maślany
umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jajku masę dokładnie ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
ciasto kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
biszkopt smarujemy kremem
dajemy dżem wkładkę kokosową biszkopt masa biszkopt masa
wierzch tortu dekorujemy rozetkami z masy
wierzch tortu dekorujemy rozetkami z masy
posypujemy czekoladą orzechami układamy róże cukrowe