Tort komunijny maślany
Składniki:
8 jajek
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3 kostki masła
5 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
dekoracje z masy cukrowej
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
8 jajek
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3 kostki masła
5 jajek
1.5 szklanki cukru pudru
dekoracje z masy cukrowej
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
Masa
jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jajku masę dokładnie ucieramy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
wierzch dekorujemy rozetkami z masy układamy ozdoby cukrowe
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem smarujemy masą
wierzch dekorujemy rozetkami z masy układamy ozdoby cukrowe