Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 ugotowane ziemniaki
1 jajko
2 łyżki cukru
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
odrobina soli
cukier brązowy cukier puder
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
drożdże cukier łyżkę mąki letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy przeciśnięte ziemniaki jajko rozczyn
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
do przesianej mąki dajemy przeciśnięte ziemniaki jajko rozczyn
masę bardzo dokładnie wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym na godzinę
ciasto wałkujemy na 1 cm wycinamy krążki
posypujemy cukrem składamy lekko spłaszczamy
smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron
wyjmujemy na ręcznik papierowy
ciasto wałkujemy na 1 cm wycinamy krążki
posypujemy cukrem składamy lekko spłaszczamy
smażymy w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron
wyjmujemy na ręcznik papierowy
wierzch oprószamy cukrem pudrem