Składniki:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
5 białek
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
4 łyżki nutelii
1.5 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 łyżki alkoholu
1/2 startej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
5 białek
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
4 łyżki nutelii
1.5 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 łyżki alkoholu
1/2 startej czekolady
herbatniki
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 180 st
Wkładka orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno
Wkładka orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy orzechy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 170 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
dzielimy na 2 części do jednej części kremu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
dzielimy na 2 części do jednej części kremu
dodajemy nutellę masę mieszamy
Składamy ciasto
biszkopt kroimy na pół smarujemy jasnym kremem
Składamy ciasto
biszkopt kroimy na pół smarujemy jasnym kremem
dajemy biszkopt smarujemy kremem z nutellą
dajemy wkładkę orzechową smarujemy kremem jasnym
wierzch ciasta smarujemy kremem z nutelą
dajemy wkładkę orzechową smarujemy kremem jasnym
wierzch ciasta smarujemy kremem z nutelą
układamy herbatniki posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin