Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z wkładką orzechową

Ciasto z wkładką orzechowąCiasto z wkładką orzechową

Składniki:
7 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka orzechowa
5 białek
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
4 łyżki nutelii
1.5 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
3 łyżki alkoholu
1/2 startej czekolady
herbatniki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy około 35 minut w 180 st

Wkładka orzechowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy orzechy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 170 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy alkohol masę ucieramy na puszysty krem
dzielimy na 2 części do jednej części kremu 
dodajemy nutellę masę mieszamy

Składamy ciasto
biszkopt kroimy na pół smarujemy jasnym kremem 
dajemy biszkopt smarujemy kremem z nutellą
dajemy wkładkę orzechową smarujemy kremem jasnym
wierzch ciasta smarujemy kremem z nutelą 
układamy herbatniki posypujemy startą czekoladą 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin