Ciasto kawowe z kremem
Składniki:
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wody
3 łyżki rumu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki płatków migdałowych
Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy do białości
Składniki:
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki wody
3 łyżki rumu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki płatków migdałowych
Krem
25 dkg masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po jajku dolewamy rum kawę orzechy
dosypujemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 około 40 minut
Krem
masło ucieramy z cukrem do białości
Krem
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy śmietanę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi