Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto kakaowe ze śmietaną i jagodami

Ciasto kakaowe ze śmietaną i jagodamiCiasto kakaowe ze śmietaną i jagodami

Składniki:
5 jajek
4 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Truskawki
30 dkg jagód

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesiane z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę jagody masę mieszamy
na biszkopt wykładamy śmietanę 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin