Ciasto czekoladowe z masą makową
Składniki:
3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki sody
Masa makowa
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z sodą kakao dolewamy maślankę i olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Masa makowa
do mielonego maku dodajemy rozmieszaną mąkę w mleku
zagotowujemy z cukrem masłem miodem masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy letnią masę makową studzimy a na nią dajemy ubitą śmietanę
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Składniki:
3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki sody
Masa makowa
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z sodą kakao dolewamy maślankę i olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Masa makowa
do mielonego maku dodajemy rozmieszaną mąkę w mleku
zagotowujemy z cukrem masłem miodem masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy letnią masę makową studzimy a na nią dajemy ubitą śmietanę
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin