Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ananasek śmietankowy

Ananasek śmietankowy
Ananasek śmietankowy

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem 
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
1 litr śmietany 30 %
2 puszki ananasa
6 łyżeczek żelatyny
krojone migdały

Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej  papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną  żelatynę masę mieszamy
na biszkopt dajemy 1/2 masy układamy krążki ananasa
a na niego pozostałą masę krążki ananasa
środek posypujemy krojonymi migdałami 
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin