Pasztet
Składniki:
1 kg świeżego boczku
1 kg łopatki
10 dkg wątróbki
1 cebula
1 mała bułka
2 jajka
sól pieprz liść laurowy ziele angielskie
gałka muszkatowa tymianek
Wykonanie:
opłukaną łopatkę boczek kroimy w kostkę
zalewamy wodą gotujemy 1.5 godziny
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
miękkie mięso wyjmujemy
wątróbkę dajemy do wrzątku na 10 minut
do mięsa dajemy wątróbkę boczek jajka odciśniętą bułkę podsmażoną cebulę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem gałką
wątróbkę dajemy do wrzątku na 10 minut
do mięsa dajemy wątróbkę boczek jajka odciśniętą bułkę podsmażoną cebulę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem gałką
całość miksujemy masę dajemy do formy keksowej
pasztet pieczemy 1 godzinę w 190 st