Ciasto makowe z bitą śmietaną
Składniki:
8 jajek
1 szklanka mąki
1.5 szklanki mielonego maku
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Śmietana
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
6 łyżeczek żelatyny
4 łyżki likieru Malibu
1/2 czekolady
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę likier masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 kawałki smarujemy śmietaną składamy
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt kroimy na 3 kawałki smarujemy śmietaną składamy
na wierzch dajemy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Polewa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do woreczka
podgrzewamy odcinamy końcówkę