
Ciasto makowe z gruszkami
Składniki:
30 dkg maku mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soda
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
6 gruszek
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1 serek [150 g]
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku
Galaretka
3 galaretki
Wykonanie:
masło ucieramy do białości dodajemy po jednym żółtku
mak miód mąkę sodę cynamon kawę
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy do ciasta
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Gruszki
gruszki kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne
gotujemy 10 minut w wodzie z cukrem studzimy
Krem
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
Gruszki
gruszki kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne
gotujemy 10 minut w wodzie z cukrem studzimy
Krem
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek mleko w proszku rozpuszczoną żelatynę
masę delikatnie mieszamy
Galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach
Galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach
wrzącej wody mieszamy studzimy
na ciasto dajemy masę gruszki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
na ciasto dajemy masę gruszki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin