Ciasto z ciepłymi lodami "Pawi ogon"
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
1/2 litra śmietany 30 %
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie zimnych lodów
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 20 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Pianka
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
pieczemy w 170 st około 25 minut
Pianka
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy tężejącą galaretkę
masę delikatnie mieszamy wykładamy na ciasto
do środka dajemy ciepłe lody zalewamy pozostałą pianką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy tężejącą galaretkę
masę delikatnie mieszamy wykładamy na ciasto
do środka dajemy ciepłe lody zalewamy pozostałą pianką