Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Galaretka
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
mielone orzechy
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku nadal ucieramy dajemy
mielone orzechy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 30 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 40 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy wrzącym mlekiem
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy studzimy dajemy pokrojone brzoskwinie
ciasto kroimy na pół wykładamy 1/3 śmietany a na nią dajemy tężejącą galaretką śmietanę
wierzch ciasta smarujemy pozostała śmietaną posypujemy mielonymi orzechami