Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto „Metrowiec” – klasyczne, efektowne i zawsze udane

Ciasto "Metrowiec"




























Ciasto „Metrowiec” – klasyczne, efektowne i zawsze udane

Metrowiec to piękne, przekładane ciasto składające się z jasnego i ciemnego biszkoptu, przełożonego puszystym, budyniowym kremem. Po ułożeniu naprzemiennie tworzy charakterystyczny „metrowy” wzór. Idealne na święta, uroczystości i rodzinne spotkania.


Składniki

Ciasto:

  • 8 jajek

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki cukru

  • 1 szklanka oleju

  • 1/3 szklanki wody

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka

  • 2 kostki masła (ok. 400 g)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe)

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 kieliszek alkoholu (np. rum, amaretto lub wódka)

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady

  • 3 łyżki śmietany


Przygotowanie

1. Pieczenie ciasta

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.

  2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

  3. Wlej olej i wodę — delikatnie wymieszaj całość.

  4. Ciasto podziel na 2 równe części.

  5. Do jednej porcji dodaj kakao i wymieszaj.

  6. Jasne i ciemne ciasto przełóż do dwóch foremek keksowych
    11 × 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

  7. Piecz w 180°C przez ok. 35 minut.

  8. Odstaw do całkowitego wystudzenia.


2. Krem budyniowy

  1. Ugotuj budynie na mleku wraz z cukrem waniliowym. Odstaw do wystygnięcia.

  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.

  3. Dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.

  4. Wlej alkohol i krótko zmiksuj, aby powstał gładki krem.


3. Składanie metrowca

  1. Ciasta pokrój w plastry o szerokości ok. 1 cm.

  2. Smaruj każdy plaster kremem i układaj naprzemiennie:
    – jasny kawałek
    – ciemny kawałek

  3. Ułóż je tak, aby tworzyły charakterystyczny „tunel” ciasta.


4. Polewa czekoladowa

  1. W rondelku podgrzej czekoladę ze śmietaną, aż powstanie gładka polewa.

  2. Polej nią wierzch ułożonego ciasta.


Wskazówki:

  • Najlepiej kroić metrowca dopiero następnego dnia — krem ładnie zespoli całe ciasto.

  • Alkohol możesz pominąć lub zastąpić aromatem rumowym.

  • Polewę można dodatkowo posypać orzechami lub wiórkami czekolady.