Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Metrowiec"

Ciasto "Metrowiec"Ciasto "Metrowiec"

Składniki:
8 jajek
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/3 szklanki wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
3 szklanki mleka
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 budynie
1 cukier waniliowy
1 kieliszek alkoholu

Polewa:
1 czekolada
3 łyżki śmietany
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem,
dolewamy po łyżce wody i olej.
Ciasto mieszamy, dzielimy na 2 części, do jednej części dajemy kakao.
Pieczemy w dwóch blaszkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st około 35 minut.

Krem:
Gotujemy budynie na mleku, studzimy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ucieramy na puszystą masę, dolewamy alkohol. Masę ucieramy.
Zimne ciasto kroimy na 1 cm kawałki, smarujemy kremem,
układamy na przemian kawałek ciasta ciemnego, kawałek ciasta jasnego.
Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą.