Żeberka w sosie śliwkowym
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
20 dkg suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
sól pieprz papryka
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
opłukane śliwki zalewamy wodą moczymy 2 godziny
umyte żeberka osuszamy kroimy na kawałki
20 dkg suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
sól pieprz papryka
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
opłukane śliwki zalewamy wodą moczymy 2 godziny
umyte żeberka osuszamy kroimy na kawałki
oprószamy solą pieprzem papryką skrapiamy sokiem z cytryny
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
obsmażamy na tłuszczu z cebulą
dodajemy śliwki podlewamy wodą
dusimy do miękkości pod przykryciem około godziny
żeberka podajemy z sosem śliwkowym i kiszoną kapustą
dusimy do miękkości pod przykryciem około godziny
żeberka podajemy z sosem śliwkowym i kiszoną kapustą