Ciasto jabłkowe z pianką
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
2 galaretki
3 łyżki masła
3/4 szklanki cukru
Pianka
4 białka
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 25 minut
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy 3 łyżki wody masło cukier
gotujemy aż jabłka będą szkliste dosypujemy suche galaretki masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące jabłka
Pianka
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
piankę wykładamy na jabłka posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin