
Składniki:
6 jajek
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżką mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mielonego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Krem
2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 szklanki kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
2 łyżki masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
1 biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem kakao ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
2 biszkopt makowy
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia mak ocet
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
[temperatura składników kremu powinna być pokojowa]
biszkopt smarujemy kremem dajemy biszkopt makowy
czekoladowy wierzch ciasta smarujemy kremem
polewamy rozpuszczoną czekoladą