Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami 

Składniki:
1 kg mąki
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Farsz
10 dkg grzybów suszonych
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól pieprz maggi
2 łyżki masła

Tłuszcz
10 dkg masła
1 cebula
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle

Wykonanie:

Farsz
kapustę kiszoną  kroimy gotujemy do miękkości
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z grzybami na maśle
[opłukane grzyby moczymy na noc gotujemy do miękkości]
doprawiamy solą pieprzem maggi farsz mieszamy

Ciasto
do mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem oleju 3 minuty po wypłynięciu podajemy z tłuszczem