Składniki:
1 kg mąki
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Farsz
10 dkg grzybów suszonych
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól pieprz
2 łyżki masła
Tłuszcz
10 dkg masła
1 cebula
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle
Wykonanie:
Farsz
kapustę kiszoną kroimy gotujemy do miękkości
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z grzybami na maśle
[opłukane grzyby moczymy na noc gotujemy do miękkości]
doprawiamy solą pieprzem
farsz mieszamy
Ciasto
do mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
Ciasto
do mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy z tłuszczem i cebulą