Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z marcepanem


Makowiec z marcepanem
Makowiec z marcepanem


Składniki:
1/2 kg maku mielonego
10 dkg masła
20 dkg cukru
3 jajka
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie
30 dkg marcepanu

Wykonanie:
mak płatki owsiane zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak stopione masło mąkę ziemniaczaną bakalie
masę mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut

Marcepan wałkujemy przez papier do pieczenia wycinamy paski radełkiem
układamy paski marcepanu na upieczonym makowcu
ciasto mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej