Rosół z bębenkami ziemniaczanymi
Składniki:
1/2 kg żeberek wołowych
1 skrzydło z indyka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek por
2 ząbki czosnek
sól pieprz maggi
zielona pietruszka
Ciasto
15 dkg ziemniaków ugotowanych
15 dkg mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
umyte mięso zalewamy 3 litrami osolonej zimnej wody
gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu
dodajemy jarzyny gotujemy następną godzinę
doprawiamy solą pieprzem maggi
rosół przecedzamy jarzyny kroimy w kosteczkę
Ciasto
ziemniaki przeciskamy przez praskę dodajemy
jajko proszek masę wyrabiamy
wałkujemy wycinamy małe bąbelki
smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
układamy na papier do pieczenia
dajemy bębenki na talerz zalewamy rosołem
posypujemy zieloną pietruszką