Ciasto "Królowa Śniegu"
Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Galaretka
2 galaretki niebieskie
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st
Krem
budyń gotujemy na mleku masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dajemy płynną żelatynę masę mieszamy
Składamy ciasto
na biszkopt dajemy masę budyniową na nią wykładamy śmietanę
zalewamy tężejącą galaretką ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin