Ciasto "Kokosek ''
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg kokosu
1/2 szklanki kokosu zostawiamy do posypania
1 szklanka mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 szt ciasteczek delicji
kokos do dekoracji
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
kokos zalewamy wrzącym mlekiem gotujemy aż powstanie gęsta papka
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
kokos zalewamy wrzącym mlekiem gotujemy aż powstanie gęsta papka
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy zimną papkę kokosową
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto smarujemy kremem układamy delicje wierzch posypujemy kokosem
ciasto smarujemy kremem układamy delicje wierzch posypujemy kokosem
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki