Ciasto czekoladowo-orzechowe
Składniki:
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka orzechów mielonych
2 czekolady deserowe
1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą mieszamy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatyną czekoladą orzechy kakao
masę dokładnie mieszamy
formę 25 x 20 cm wykładamy folią spożywczą
formę 25 x 20 cm wykładamy folią spożywczą
dajemy biszkopty a na nie wykładamy masę czekoladową
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą