Chleb z garnka
Składniki:
3/4 kg mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
tłuszcz do formy
Wykonanie:
do miski dajemy wodę drożdże cukier mieszamy
Składniki:
3/4 kg mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
tłuszcz do formy
Wykonanie:
do miski dajemy wodę drożdże cukier mieszamy
zasypujemy przesianą mąką dajemy do lodówki na noc
rano dodajemy sól olej dokładnie mieszamy
rano dodajemy sól olej dokładnie mieszamy
zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia
ciasto przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem
zostawiamy aż podwoi objętość
chleb pieczemy 35 minut w 220 pod przykryciem
po tym czasie pokrywę zdejmujemy pieczemy następne 20 minut w 200 st
ciasto przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem
zostawiamy aż podwoi objętość
chleb pieczemy 35 minut w 220 pod przykryciem
po tym czasie pokrywę zdejmujemy pieczemy następne 20 minut w 200 st