Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik Papieski

Sernik PapieskiSernik Papieski

Składniki:
Kruche ciasto
1.5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Ser
1 kg sera białego tłustego
5 jajek
2 budynie
1/2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru

Beza orzechowa
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny

Masa
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej

Słonecznik
20 dkg słoneczniku
2 łyżki miodu
2 łyżki masła

Wykonanie:
Kruche ciasto
masło łączmy z przesianą mąką z proszkiem dodajemy żółtka cukier zagniatamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st

Ser
białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru
ser ucieramy z masłem cukrem dodajemy po żółtku rozmieszane budynie w mleku pianę
masę serową delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy godzinę w 170 st

Beza orzechowa
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mielone orzechy mąkę kaszę mannę masę mieszamy
wykładamy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st

Krem
masło ucieramy do białości dodajemy porcjami
masę kajmakową ucieramy na puszysty krem

Słonecznik
na patelnię dajemy miód masło lekko karmelizujemy
dosypujemy słonecznik chwilę smażymy mieszamy

Kruche ciasto smarujemy kremem dajemy upieczony sernik
smarujemy kremem dajemy wkładkę orzechową krem
wierzch ciasta posypujemy prażonym słonecznikiem