Kluseczki z cebulką
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
Tłuszcz
2 cebule
10 dkg słoniny
sól pieprz
cebulę słoninę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor dodajemy sól pieprz
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajko mąkę masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe kluseczki o średnicy 2 .5 cm
w każdej zrobić wgłębienie
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minuty od wypłynięcia
kluseczki podajemy z podsmażoną cebulką i sałatką z czerwonej kapusty
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minuty od wypłynięcia
kluseczki podajemy z podsmażoną cebulką i sałatką z czerwonej kapusty