Ciasto z musem i gruszkami
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Gruszki
6 gruszek
4 łyżki cukru
3 goździki
Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
3 czekolady
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
mielone orzechy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 180 st
Gruszki
obrane gruszki kroimy na pół gotujemy 5 minut w wodzie z cukrem i goździkami
Mus
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki podgrzewamy
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dolewamy płynną żelatynę czekoladę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy 1/2 musu układamy gruszki
a na nie wykładamy pozostały mus wierzch posypujemy orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin