Ciasto "Opium"
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
czekoladę łamiemy na kawałki dolewamy śmietanę
podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak kakao mąkę przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kakao płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
czekoladę łamiemy na kawałki dolewamy śmietanę
podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak kakao mąkę przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kakao płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin