Ciasto "Miodowe z pianką cytrynową
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka masła
1.5 łyżeczki sody
Masa:
3/4 litra śmietany 30 %
3 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
krojone migdały
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem
dodajmy miód jajka masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
wałkujemy dajemy do formy 30 x 35cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st
Masa
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
Masa
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę przykrywamy ciastem
na ciasto wykładamy masę przykrywamy ciastem
wierzch ciasta smarujemy masą
polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy krojonymi migdałami
polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy krojonymi migdałami