Pierogi ruskie
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
25 dkg sera białego
6 średnich gotowanych ziemniaków
1 duża cebula
sól pieprz
2 łyżki masła
Tłuszcz
10 dkg słoniny
3 cebule
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło ciepłą wodę wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem
Farsz
ser ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków
dodajemy podsmażoną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę
doprawiamy solą pieprzem
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy porcję farszu dokładnie zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
pierogi polewamy tłuszczem
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
pierogi polewamy tłuszczem