Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi ruskie



Pierogi ruskie

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody

Farsz
25 dkg sera białego
6 średnich gotowanych ziemniaków
1 duża cebula
sól pieprz
2 łyżki masła

Tłuszcz
10 dkg słoniny
3 cebule
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól masło ciepłą wodę wyrabiamy
ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem

Farsz
ser ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków 
dodajemy podsmażoną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę
doprawiamy solą pieprzem 
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki
nakładamy porcję farszu dokładnie zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu odcedzamy
pierogi polewamy tłuszczem