
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki maku
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
Masa:
1 kostka masła
2 budynie o smaku waniliowym
2 galaretki o smaku cytrynowym
3.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 180 st około 40 minut
Masa:
na mleku gotujemy budynie do gorących dodajemy suche galaretki i masło
masę bardzo dokładnie mieszamy
Galaretka
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy studzimy kroimy w kostkę
Ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą przykrywamy ciastem
smarujemy masą studzimy dajemy do lodówki
wierzch posypujemy krojoną galaretką
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak mąkę przesianą z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 180 st około 40 minut
Masa:
na mleku gotujemy budynie do gorących dodajemy suche galaretki i masło
masę bardzo dokładnie mieszamy
Galaretka
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy studzimy kroimy w kostkę
Ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą przykrywamy ciastem
smarujemy masą studzimy dajemy do lodówki
wierzch posypujemy krojoną galaretką