Ciasto łaciate z czereśniami
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
Wykonanie:
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą drylujemy
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy 1/3 odkładamy dodajemy kakao mieszamy
ciasto jasne dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożona papierem do pieczenia
na jasne ciasto kładziemy łyżką ciasto kakaowe a na nie dajemy czereśnie
pieczemy w 180 st 45 minut
ciasto delikatnie mieszamy 1/3 odkładamy dodajemy kakao mieszamy
ciasto jasne dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożona papierem do pieczenia
na jasne ciasto kładziemy łyżką ciasto kakaowe a na nie dajemy czereśnie
pieczemy w 180 st 45 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem