
Ciasto z musem czekoladowym i malinami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus
3/4 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 czekolady deserowe
40 dkg malin
1/2 szklanki startych orzechów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 180 st
Maliny
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Maliny
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
Mus
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki
czekolady łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki i na wrzącą wodę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę czekoladę
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę czekoladę
masę delikatnie mieszamy z malinami
na biszkopt wykładamy masę
na biszkopt wykładamy masę
wierzch posypujemy startymi orzechami