Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z kremem orzechowym i śmietaną

Ciasto z masą orzechową i śmietanąCiasto z kremem orzechowym i śmietaną

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy
1/2 litra mleka
1 budyń
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki orzechów mielonych
2 łyżki rumu

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki orzechów mielonych

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem orzechowy
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń mąkę 
dolewamy do mleka mieszamy budyń gotujemy 2-3 minuty
masło ucieramy cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu rum mielone orzechy
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt smarujemy krem orzechowym
na krem dajemy bitą śmietanę
wierzch ciasta posypujemy mielonymi orzechami