
Ciasto orzechowe z masą maślaną
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów włoskich krojonych
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
25 dkg masła
1 szklanka śmietany kwaśnej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
[składniki kremu muszą mieć pokojową temperaturę]
1/2 szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku płatki orzechy
oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 35 cm
oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 35 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
pieczemy w 180 st około 45 minut
Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy mielonymi orzechami
posypujemy mielonymi orzechami