
Ciasto "Monte"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
2 szklanki mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
1/2 szklanki mielonych orzechów
Poncz
3 łyżki likieru orzechowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 30 minut
Krem
szklanka mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 30 minut
Krem
szklanka mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
dodajemy masło cukier masę dokładnie ucieramy
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmiet fix masę mieszamy
biszkopt nasączamy ponczem wykładamy krem budyniowy
a na niego dajemy bitą śmietanę
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy śmiet fix masę mieszamy
biszkopt nasączamy ponczem wykładamy krem budyniowy
a na niego dajemy bitą śmietanę
wierzch posypujemy startymi orzechami