![Krupnik z kaszy pęczak Krupnik z kaszy pęczak](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0IbmviyLifK5Arw7Sf7nc9TbNWp9KWI5To08uqjP-6jIkhsq12OIKs_sbhvQ6fNq-S1JJw-3De-1PAonP-A9Vc5lIgaD9Xgov-l362d3__xPnDjo9Rd9Rwu3Z18BNT_qZ8mKkwGLXvAcj/s400/krupnikzkaszypeczak.jpg)
Krupnik z kaszy pęczak
Składniki:
1/2 szklanki kaszy pęczak
1.5 litra wywaru mięsnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
1/3 szklanki śmietany
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól pieprz maggi
Wykonanie:
opłukaną kaszę zalewamy wywarem gotujemy 40 minut z liściem laurowym i zielem angielskim
dodajemy jarzyny starte na tarce o dużych oczkach oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę
krupnik z jarzynami gotujemy 30 minut doprawiamy solą pieprzem maggi
dodajemy zieloną pietruszkę śmietanę