Frykadelki wołowe w sosie meksykańskim
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego wołowego
1 jajko
sól pieprz ostra papryka
1/2 szklanki mąki
tłuszcz do smażenia
Sos
4 pomidory
2 cebule
2 papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
sól pieprz cayenne kminek
Wykonanie:
mielone doprawiamy solą pieprzem papryką dodajemy jajko masę mięsna dokładnie wyrabiamy
formujemy 6 cm wałeczki oprószamy w mące smażymy na tłuszczu z obu stron wyjmujemy
Sos
pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry kroimy
cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor
dodajemy pokrojoną paprykę pomidory dokładamy frykadelki
podlewamy 2 szklankami wody gotujemy 30 minut pod przykryciem
po tym czasie sos miksujemy dodajemy odsączoną kukurydzę fasolę
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem kminkiem
danie zagotowujemy