
Ciasto "Puszek makowy"
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Puszek
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 kg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mielonego maku
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy 170 st 30 minut
Puszek
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Puszek
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek płynną żelatyną mak masę mieszamy
na biszkopt przekładamy masę makową
na biszkopt przekładamy masę makową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin