Składniki:
40 dkg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dkg borówek
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
Wykonanie:
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
mąkę siekamy z margaryną nożem
dodajemy żółtka śmietanę oraz proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
Ciasto
większą część ciasta dajemy na blaszkę 25 x 25 cm
Ciasto
większą część ciasta dajemy na blaszkę 25 x 25 cm
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto posypujemy borówką wykładamy bezę
ciasto posypujemy borówką wykładamy bezę
a na nią kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 170 st
pieczemy 50 minut w 170 st