Biszkopt czekoladowy z masą "Czekoladowiec"
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy
1.5 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 czekolada
10 dkg biszkoptów
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Poncz
1/4 szklanki wody
[dla dorosłych alkohol]
1 łyżka cytryny
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st
Krem
gotujemy 2 szklanki mleka w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy budyń gotujemy 3 minuty studzimy
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miski z wrzącą wodą
masło ucieramy z cukrem na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dolewamy płynną czekoladę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
do śmietany dodajemy cukier dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem układamy nasączone biszkopty
nakładamy biszkopt dajemy śmietanę posypujemy startą czekoladą