
Pierogi z mąki orkiszowej z serem i
ziemniakami
Składniki:
1/2 kg mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz
30 dkg sera feta
70 dkg ziemniaków gotowanych
2 cebule
sól pieprz czosnek
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek i cebul kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę ciasto dokładnie wyrabiamy
Farsz
ser ziemniaki przeciskamy przez praskę dodajemy podsmażoną cebulkę
doprawiamy solą pieprzem farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
polewamy podsmażonym boczkiem z cebulką