Ciasto "Usta Adama"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1.5 kostki masła
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
okrągłe biszkopty
marmolada
mielone orzechy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki
wlewamy do mleka gotujemy 3 minuty budyń mieszamy studzimy
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy obie mąki
wlewamy do mleka gotujemy 3 minuty budyń mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem układamy biszkopty posmarowane marmoladą
biszkopty smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
biszkopt smarujemy kremem układamy biszkopty posmarowane marmoladą
biszkopty smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin