Ciasto drożdżowe z jagodami
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
2 szklanki jagód
szczypta soli
żółtko do smarowania
Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 1 łyżką cukru mieszamy
Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
1/2 szklanki cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajka wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
do ciasta dodajemy stopione masło dokładnie mieszamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
do mąki dodajemy rozczyn jajka wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
do ciasta dodajemy stopione masło dokładnie mieszamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
ciasto smarujemy żółtkiem dajemy jagody a na nie kruszonkę
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
ciasto smarujemy żółtkiem dajemy jagody a na nie kruszonkę
pieczemy w 170 st około 45 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem