Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej
Mój kanał na YouTube
Etykiety
Etykiety
Translate
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Makowiec na cieście krucho drożdżowym
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
bakalie
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
Wykonanie:
drożdże z mlekiem 1 łyżką cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach
dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach
jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
Mak:
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie
olejek migdałowy mąkę ziemniaczaną
ciasto dokładnie wyrabiamy
Mak:
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie
olejek migdałowy mąkę ziemniaczaną
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na 2 części
1 część ciasta dajemy na blachę 30 x 25 cm
1 część ciasta dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny
wierzch makowca posypujemy cukrem pudrem
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


