Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec na cieście krucho drożdżowym



Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżki mleka

Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
bakalie
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy

Wykonanie:
drożdże z mlekiem 1 łyżką cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach 
jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy 

Mak:
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy utarte jajka z cukrem stopione masło bakalie
olejek migdałowy mąkę ziemniaczaną 
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na 2 części
1 część ciasta dajemy na blachę 30 x 25 cm 
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny 
wierzch makowca posypujemy cukrem pudrem